І як визначити, густа кров чи, навпаки, надто рідка?
По телевізору регулярно рекламують таблетки для розрідження крові. У соцмережах люди обмінюються дієтами, що покращують стан крові. А щойно прийдеш до лікаря, той питає, коли востаннє здавали кров на аналіз, аби дізнатись, чи вона не загустіла.
А які фактори започатковують такі зміни?
Про таке розповіли сімейний лікар Руслан Добровольський, травник Георгій Гах.
-- То кров справді буває загустою чи зарідкою?
Р. Добровольський: -- Загущення крові відбувається при зниженні рідкої частини крові по відношенню до частки її формених елементів (тромбоцити, лейкоцити). Глобально до таких наслідків призводить одна причина -- нестача рідини в організмі. Таке стається, наприклад, при частих діареях, важкій фізичній праці,
довгому перебуванні в умовах підвищених температур повітря. Це доволі небезпечний стан, адже тоді підвищується ризик агрегації тромбоцитів (вони починають злипатись), йдеться про загрозу появи тромбів, розвитку інфаркту та інсульту.
А от рідкою кров стає за умови розвитку важких захворювань крові чи при крововтраті, тоді формених елементів стає замало.
-- Як визначити, чи все гаразд?
Р. Добровольський: -- Раз на півроку бажано здавати загальний аналіз крові (з пальця). В ньому є такий показник -- гематокрит. Так от, для чоловіків норма становить 40 -- 48 %, для жінок -- від 36 % до 42 %. Лікарі завджи наголошують, що здавати цей аналіз слід виключно зранку й натщесерце, бо якщо ви поснідаєте,
результат аналізу буде підвищеним, а якщо вип"єте води -- зниженим.
Аби вчасно дізнатись про підвищене згортання крові, лікарі призначають і коагулограму. При методі Лі-Уайта норма становить 5 -- 7 хвилин (якщо аналіз проводять у несіліконовій пробірці) й 14 -- 20 хвилин (в сіліконовій).
-- А чи можна виправити відхилення від норми?
Г. Гах: -- Визначальне значення має спосіб життя людини. Якщо в раціоні людини переважає м"ясо й продукти тваринного походження, якщо ще й при тім не дотримуватись постів, йдеться про групу ризику підвищення густини крові. Адже за таких умов організм не встигає позбутись токсинів, що накопичуються в результаті
харчування й лікування.
Також небезпеку становить неправильно організований біоритм харчування, якщо основку кількічсть важкої їжі людина споживає зранку чи ввечері (дозволяти собі таке можна лише в обідню пору). Є ще один вкрай важливий нюанс -- питний режим. Часто доводиться чути, що впродовж дня людина звикла пити чай або каву, натомість воду п"ють рідко. Так от, саме такий питний режим є вкрай небезпечним, мало того, що організм при тім не отримує води, такі напої ще й мають сечогінну дію, в результаті рідина виводиться з організму. Як наслідок, кров загущується.
-- Як цьому протидіяти?
Г. Гах: -- В раціоні регулярно мають бути такі ягоди, як малина, калина, смородина. Вони можуть бути сушеними, замороженими (тоді робіть відвари, компоти), у вигляді варення чи джему. Також раджу бодай раз на день робити чай з листя каштану, буркуна, ліщини. Така сировина містить складники, що сприяють розрідженню крові.
Але таких заходів буде замало, якщо ви не змінити свого стилю життя. Тому слід відрегулювати режим та раціон харчування, покращити фізичну активність (позитивно впливає на циркуляцію крові). І ще майте на увазі, при заняттях спортом обов"язково слід збільшити рівень споживання води. Адже на фоні тренувань рідина виходить з потом, тож організмові потрібна допомога, так
ви застрахуєте свою кров від загущення.